Sheryl Sandberg – Leading in Tech

Hi I’m Sheryl…!

Sheryl Sandberg is de chief operating officer van Facebook. Al meer dat 10 jaar is Sheryl de machtigste vrouw in Silicon Valley. Ze ging naar Harvard University en studeerde economie en startte een organisatie op de universiteit genaamd Women in Economics and Government. In 2000 besloot Sheryl naar Silicon Valley te verhuizen om zich aan te sluiten bij de bloeiende technologie-industrie. In die tijd was Google nog een klein bedrijf met minder dan 300 mensen. De ‘hogere missie’ van Google vond zij daarentegen aantrekkelijk: ‘de informatie van de wereld vrij beschikbaar maken’.

Ze werd uiteindelijk gepromoveerd tot vice-president van Google voor wereldwijde online verkoop en activiteiten. Maar na bijna zeven jaar bij Google was Sandberg toe aan een nieuwe uitdaging. De 23-jarige Mark Zuckerberg verleide Sheryl om bij Facebook te komen werken. Ze werkt al bij Facebook sinds het een kleine startup was en heeft het door de presidentsverkiezingen van 2016 en het Cambridge Analytica-schandaal geleid.

Women, work, and the will to lead

In 2013 publiceerde Sheryl haar boek Lean In en verkocht meer dan 4 miljoen exemplaren. Sheryl lanceerde een non-profit organisatie met dezelfde naam en inspireerde duizenden vrouwen om deel te nemen aan hun eigen Lean In-kringen. Om samen het gesprek aan te gaan over de problemen waar ze op het werk mee worden geconfronteerd.

Sheryl zet zich in om vrouwen te helpen hun ambitie en carrièredoelen te bereiken, en mannen die willen bijdragen aan een eerlijke samenleving te motiveren. Ze leert ons dat het de moeite waard is om initiatief te nemen en dat ‘klaar’ beter is dat ‘perfect’. Stel jezelf de vraag wat je zou doen als je niet bang was? Sheryl legt feilloos uit waarom perfectionisme je grootste vijand is, omdat alles volmaakt willen hebben een garantie is voor teleurstellingen.

Sheryl geeft een duidelijke, relevante en onmisbare stem aan kwesties van leiderschap, gelijkheid voor vrouwen en mannen en begrip voor ouders die thuis en buitenshuis werken. Lean In is een oproep tot leiderschap, een uitnodiging om deel te nemen aan het creëren van een samenleving die vrouwen, moeders, mannen, vaders waardeert en waarin vrouwen elkaar en onszelf waarderen en ondersteunen.

Market yourself

Opzoek naar alle details rondom Sheryl kwam ik deze quote van haar tegen “De belangrijkste carrièrekeuze die je maakt, is met wie je trouwt”. Ik moest er erg om lachen omdat er voor mij een gedeelte van waarheid in zit. Het boek ‘Lean in’ heb ik denk ik zo’n zes jaar geleden gelezen, een manifest voor een nieuwe generatie feministen. Hoewel dit boek van de COO van Facebook kennelijk over vrouwen op de werkplek gaat, gaat het eigenlijk over onbewuste cognitieve vooroordelen. De persoonlijke verhalen van Sheryl over onzekerheid en angst geven haar ideeën een enorme geloofwaardigheid. Als vrouw die al jaren werkzaam is in een mannenwereld had ik daar echt veel wat aan.

Door de man vrouw verhouding thuis en bereid te zijn meer van onze partners thuis te verwachten in plaats van aan te nemen dat we moeten zorgen. Hoe vrouwen en mannen kunnen samenwerken om evenwicht voor mensen overal ter wereld mogelijk en acceptabeler te maken. Ik ben dankbaar voor mijn partner die mij stimuleert en helpt veranderingen te realiseren door actief “naar voren te leunen”, mijn plaats aan tafel te eisen zowel op het werk als in mijn studie. Vrouwen zijn slim en capabel, en hoewel we met zeer reële obstakels worden geconfronteerd (loonongelijkheid, genderdiscriminatie), zijn het onze interne obstakels die ons misschien echt tegenhouden. De vaardigheid en enthousiasme om te leren is een van de belangrijkste kwaliteiten voor een leider. Dus de eerste beste keer dat iemand mij een plek aanbiedt in een raket, vraag ik niet ‘Wat voor plek?’, maar stap ik onmiddellijk in.